Wat betekent mijn droom?

Wat betekent mijn droom?

Wouw, je wordt wakker en je herinnert je dat je een fantastisch mooie droom had. Je liep op een zonnig strand samen met een beeldschone partner en je wist zeker dat die de liefde van je leven was.

Heerlijk zo’n droom. Maar wat betekent jouw droom? Helaas betekent een droom nooit wat hij precies vertelt. We dromen in symbolen. Waarom is nog steeds niet bekend. De grondlegger van de psychoanalyse en de schrijver van het dikke boek: “de Droomduiding”, Sigmund Freud, meende dat we in symbolen dromen omdat de werkelijkheid te afschrikwekkend zou zijn en dat we dus wakker zouden worden. Daar is men later op teruggekomen.

Dromen in symbolen

Stel je hebt ruzie met je baas op het werk. Hij is boos op je omdat je te weinig presteert in zijn ogen en hij geeft je een uitbrander waar je geweldig mee in je maag zit. Die nacht droom je dat een tijger je achterna zit. Hij krijgt je bijna te pakken, je rent en je rent….. tot je badend in het zweet wakker wordt. Je hoeft geen professionele droomuitlegger te zijn om te begrijpen dat die tijger symbool is voor jouw baas. Maar wat is erger? Dromen dat je baas je daadwerkelijk uitscheldt of dat je door een tijger bijna wordt gepakt? Het laatste lijkt toch echt veel griezeliger. Hoe dan ook: we dromen in symbolen. En eens zullen we weten waarom. We weten al zoveel van dromen dat dit op een bepaald moment ook duidelijk wordt.

Terug naar de romantische droom op het strand. Je wordt er blij uit wakker. Maar wat betekent die droom nou voor jou? “Sta stil bij je gevoel”, zei mijn leraar in het dromen uitleggen altijd tegen mij. Wat voel je precies als je daar op het strand loopt? Wat voel je voor die partner? Hoe lopen jullie samen, naast elkaar of innig omstrengeld en hoe voelde dat? Je ziet, dat het bij het begrijpen van je dromen steeds weer gaat om wat je erbij voelt.

Wensdromen

Ben je dolgelukkig daar op het strand en straalt de partner ook van vreugde en liefde? Dan is het waarschijnlijk een wensdroom. Je wilt dolgraag gelukkig worden met iemand waarmee je zonder beslommeringen op een zonovergoten strand kunt lopen. Weg van de dagelijkse sleur, weg van zorgen om geld, om tijd die je altijd te kort komt, weg van zorgen om de toekomst. Is dat mogelijk? Als je daar ja op zegt is dit de betekenis van je droom.

De les is: ga als je je een droom herinnert direct na wat je erbij voelt. Kijk vervolgens of het een wensdroom kan zijn. Of je dingen mist in je leven die je nog wilt vervullen. En als dat klopt is het advies: ga ermee aan de gang. Je droomt dit niet voor niets. Nu niet meer aarzelen, aan de slag ermee. Als je het vanbinnen echt verlangt krijg je het voor elkaar die partner te vinden. Maar je moet er wel je best voor doen.

Volgende keer over andere dromen. Voorspellende dromen, angstdromen, nachtmerries. En in de tussentijd; stuur je droom in. Ik geef je de uitleg zodat je ermee aan het werk kunt. Je zult zien hoe leuk en inspirerend dat zal zijn!

Sorry, the comment form is closed at this time.