Waarom een droomcursus volgen?

Waarom een droomcursus volgen?

Vanmorgen had ik een wanhopige Willem aan de telefoon. Hij vertelde me dat hij altijd goed had geslapen. Tot een paar weken geleden. Toen werd hij steeds gestoord door vreselijke nachtmerries en angstdromen waaruit hij gillend wakker werd. Daarna lag hij dan uren wakker. Twee jaar geleden had hij een burn-out. Hij was daarvoor bijna een jaar in therapie bij een collega van mij. Die collega had hij nu weer gebeld, maar die bleek niet zo’n expert in werken met dromen. Dus raadde hij mij aan.

Ik vroeg Willem of hij nog steeds elke nacht wakker werd uit een akelige nachtmerrie. “Ja”, was het antwoord en daarom belde hij me. Hij vroeg om even een tip hoe hij hier vanaf kon komen. En ik moest hem teleurstellen. Als je nachten achter elkaar dezelfde soort nachtmerries of angstdromen hebt betekent dit dat er iets goed mis is met je leven. Dat kan niet maar eventjes met een tip of goede raad worden opgelost.

Ik zei hem dat als hij echt van die nachtmerries verlost wilde worden hij een droomcursus bij mij kon volgen. Dat vond hij absurd. Hij had toch een paar jaar geleden een geslaagde therapie gevolgd? Ja, maar nu zijn we een paar jaar verder en je hebt duidelijk een nieuw probleem. Ik legde hem uit dat er in de tussentijd kennelijk nieuwe beren op zijn pad waren gekomen.

De therapie die hij een jaar geleden volgde was om een burn-out de baas te worden. Dat is goed gelukt. En ik vroeg of hij kon aangeven of er de laatste weken een grote verandering in zijn leven had plaats gevonden, of hij ergens heel bang voor was of er problemen waren in zijn relatie, op het werk? Op alles was het antwoord nee. Op zijn beurt vroeg hij mij hoe een droomcursus hem kon helpen van zijn vreselijke dromen af te komen. “Weet je dat ik in een droom levende kikkers moest opeten? Maar wat kan jij daar dan mee?”

Ik legde Willem uit dat ik zowel psychotherapeut als droomuitlegger ben. Mensen kunnen bij mij terecht als ze geïnteresseerd zijn in hun dromen en als ze de betekenis willen doorgronden. Maar je kunt ook bij mij komen als je dromen duidelijk een uiting zijn van psychische problematiek.
Als psycholoog ben ik er immers in getraind angsten, depressieve gevoelens en allerlei andere onplezierige, negatieve gevoelens te bespreken, te duiden en vervolgens om te zetten in positieve gevoelens.

Hij vroeg wel nadrukkelijk of hij alleen bij mij kon komen. Hij had geen zin met een groepje andere dromers zijn ellende te bespreken. Natuurlijk kon dat. Ik tref vaker mensen die zulke afschuwelijke dromen hebben dat ze daar echt met niemand anders dan met een psycholoog over willen en durven praten.
Of het ook een spoedcursus kon zijn? Dus niet één maal per week een uurtje, maar elke dag? We kwamen uit op om de andere dag. Eén dag om bepaalde dromen te bespreken en uit te leggen en vervolgens een dag om de opgedane kennis toe te passen in het dagelijks leven.

Over de prijs waren we het snel eens. Willem had een officiële therapie achter de rug. Daarvoor kreeg hij een deel terug van de verzekering. Voor droomcursussen geldt dat niet. Ik hoef daar ook niet echt aan te verdienen, ik wil graag mensen en in dit geval Willem, helpen om door te gaan met hun leven zonder angsten.
We spraken de eerste data af. Als Willem erin toestemt zal ik de volgende keer schrijven over zijn dromen en hoe hij de boodschap eruit heeft gehaald en vervolgens die boodschap heeft toegepast op zijn dagelijks leven.

1 Comment

  • Tim

    Hoe liep het af met Willem? Wat betekenden zijn dromen?

    30 april 2021 at 22:05