Corona droom van Lotte

Corona droom van Lotte

“Hier word ik dus helemaal gestoord van”, zegt Lotte door de telefoon. “De laatste maanden droom ik minstens één keer per week hetzelfde. En iedere keer word ik weer panisch wakker.”

We maken een afspraak en ze vertelt mij haar droom. “Ik zit met mijn man Bram aan tafel te eten. We praten over koetjes en kalfjes, over de kinderen, over school, mijn werk, zijn werk. En dan plotseling ga ik opgewonden doen en ik zeg dat ik zwanger ben en dat het helemaal niet goed gaat. De baby in mijn buik groeit niet goed en ik ben helemaal niet voorbereid op een kind. Ik moet spullen kopen, maar ik weet niet welke en ik moet hulp zoeken om een gezonde baby te krijgen, maar ik weet niet aan wie ik die hulp moet vragen. Moet ik naar de huisarts of naar een gynaecoloog, of naar een heel andere dokter? In mijn droom word ik steeds radelozer en Bram zit daar maar te zwijgen. Ik schreeuw tegen hem: zeg wat, doe wat, ik ben in paniek”.  En dan word ik wakker.

Ik ben 49, we hebben drie gezonde kinderen, ik wil er absoluut niet nog een bij. Ik snap ook wel dat die droom niet betekent dat ik nog een kind wil, maar wat betekent het dan wel? En waarom komt die droom steeds weer terug?”

Ik leg Lotte uit dat een droom die steeds terug komt een repeterende droom wordt genoemd. Iedere droom heeft een boodschap aan de dromer. Een repeterende droom is net zoiets als een zeurende kiespijn. Net niet erg genoeg om naar de tandarts te gaan, maar op een gegeven moment toch zo irritant dat je toch naar die tandarts gaat. Bij een droom zoek je dan hulp om de droom te begrijpen. Die uitleg gaan we samen zoeken.

Lotte heeft me al verteld dat de hele Corona crisis haar de keel uithangt. De kinderen zijn wel weer naar school, maar haar man en zij zelf werken nog steeds thuis. Dat geeft behoorlijk wat irritaties.

Ik vraag haar wanneer deze droom begonnen is. Dat was in oktober na de zomervakantie. Toen het weer mocht zijn ze met het gezin naar Frankrijk geweest voor een paar weken. Dat was heerlijk.  September ging ook nog wel, maar toen kwam oktober met een nieuwe lockdown. Rond die tijd begon haar droom. Na lang peuteren komen we er achter dat Lotte voordat de Corona crisis voorjaar 2020 begon net was gestart met een opleiding waardoor ze promotie kon maken op haar werk. Toen die opleiding online ging heeft ze het nog een tijdje volgehouden, maar na de zomer zag ze het niet meer zitten en ging ze het uitstellen. “Kan dat dan, uitstellen?” vroeg ik. Nee, dat kon natuurlijk niet, daar hield ze zichzelf en haar gezin mee voor de gek. Ze had het gewoon opgegeven, maar het broeide nog wel bij haar van binnen. Steeds weer die kramp in haar maag dat ze toch die studie weer moest oppakken. Zo komen we er samen achter dat de zwangerschap symbool staat voor de pas begonnen studie . Daar gaat het niet goed mee, dat klopt. En ze moet nog van alles aanschaffen om die studie tot een goed einde te brengen. En dat kan weer niet door Corona. En waar moet ze hulp zoeken? Hier is geen dokter voor. Ik kan haar wel helpen haar droom te begrijpen, maar wat ze met haar studie gaat doen is haar eigen beslissing. Een paar dagen later belt Lotte me op. Nee, het is geen happy end. Ze weet nog steeds niet of ze die studie nu weer op gaat pakken of dat ze wacht tot dit hele Corona gebeuren voorbij is. Maar de droom komt niet meer terug. Dat is winst.

Nu maar hopen dat er mooie dromen voor in de plaats komen.

Sorry, the comment form is closed at this time.