Herfstdromen

Herfstdromen

Wist je dat veel mensen in het najaar dromen over oud worden, gebrekkig worden en zelfs over sterven?

Het is bekend bij psychologen en psychiaters dat er in de herfst veel meer mensen depressief worden dan in het voorjaar of de zomer. Het vallen van de blaadjes, het treurige, natte herfstweer, de harde wind en soms zelfs storm zorgen ervoor dat mensen in hun hoofd in de war raken en somber worden. Voeg daar nog de korte dagen en de lange nachten bij en het plaatje is compleet.

Toch zijn er ook mensen die het najaar ervaren als de mooiste tijd van het jaar. Als je dat nader bekijkt blijken dat meestal mensen te zijn die een gelukkig, uitgebalanceerd bestaan leiden. “Hè, knus, die herfst, ’s avonds lekker bij de haard met mijn vrouw, een goed glas wijn erbij en wat hapjes en mijn dag is mooi afgerond.” Of: “vandaag heerlijk door het bos gewandeld met mijn kinderen en de hond. Dikke pret met de gevallen bladeren, genieten van de mooie kleuren van de herfst, rood, bruin, geel, soms zelfs goud. En daarna heerlijk in een café warme chocolademelk met appeltaart.”

Tja, dat klinkt geweldig. Maar als je alleen bent, of je hebt een moeizame relatie trekt zo’n herfstwandeling niet. En in je eentje voor de open haard (als je er al één hebt) is ook bar ongezellig. Dan maar vroeg naar bed. Doch dat is vaak ook niet de oplossing. Je gaat draaien en rommelen. Je gedachten en gevoelens worden steeds negatiever en tenslotte sta je dan maar weer op en ga je voor de tv zitten. Een rotdag achter de rug en nu een slapeloze nacht.

Zie je dat hier een depressie op de loer ligt?

Maar terug naar de dromen. Gelukkige mensen kennen die sombere najaarsdromen niet. Dus wat doe ik als iemand in de maand oktober bij mij komt met louter akelige dromen? Ik ga samen met hem of haar na wat er niet goed loopt in het leven. Dat is niet eenvoudig. Als het simpelweg ging om even de knop omdraaien en -hup!- weer gelukkig en vrolijk zijn was het probleem snel opgelost.

De kunst is eerst de symbolen uit zo’n sombere droom op een rijtje te zetten.

Bijvoorbeeld: “ik reed in mijn auto en ik raakte in een slip door die akelige bladeren op de weg. Ik kon niet meer bijsturen en botste tegen een boom. Dit is het einde, dacht ik en ik werd wakker.”

Wat gebeurde hier? Een auto staat meestal symbool voor de mens zelf, vooral als je in je eigen auto rijdt. De auto is onbestuurbaar door de natte bladeren. Symbool voor: ik ben de leiding over mijn leven kwijt, ik ben stuurloos. Reden? Iets glibberigs, iets ongrijpbaars in mijn leven waar ik over uitglijd. En wat is het symbool van tegen een boom knallen? De angst voor de dood.

Je ziet: een sombere herfstdroom heeft wel de elementen van de herfst in zich, maar het gaat toch steeds weer over wat er binnen in de ziel, in je gevoel, gebeurt. En dat is dan waar je als psycholoog samen met je cliënt aan gaat werken.

Toch een vrolijk einde: veel mensen dromen in andere jaargetijden over de herfst. Hartje zomer kan iemand bij mij komen en vertellen dat hij zo’n optimistische herfstdroom had. Dat duidt er dan meestal op dat iets moeilijks beëindigd gaat worden en dat er iets nieuws gaat beginnen. Onder de afgevallen blaadjes zitten immers altijd weer de nieuwe knoppen!

Ik wens iedereen mooie herfstdromen toe.

1 Comment

  • Crystel

    Mooi geschreven! En wat een prachtige foto… ?

    12 november 2017 at 20:13