Goede of slechte voornemens

Goede of slechte voornemens

Goede of slechte voornemens. Zijn jullie ook zo opgelucht?

Opgelucht?? Ja, dat die periode van goede voornemens voor het jaar 2018 eindelijk zo goed als voorbij is.

Hier en daar hoor je het nog wat napruttelen: “Een wijntje?” “Nou, zou ik het wel doen, ik had toch zulke goede voornemens, maar ach, de zon schijnt, doe maar een rosé.”

Ik heb zo’n moeite met die goede voornemens omdat ze allemaal een negatieve lading hebben. Mensen worden er zo sikkeneurig van.

We gaan NIET meer roken, GEEN alcohol meer drinken, NIET te laat naar bed, NOOIT meer lekker lui loungen, NIET meer snoepen, MINDER eten, NIET meer dit en NOOIT meer dat. Je raakt daar zo verkrampt door. Het ‘afzien van’ maakt dat je je slachtoffer voelt en eigenlijk voortdurend een aai over je bol nodig hebt. Dat vinden je vrienden weer niet leuk. Die denken al gauw: “stel je niet zo aan, al die aandacht alleen voor jou, dat is toch belachelijk.” Je wordt er niet populairder door.

Elk jaar denk ik: draaien jullie het nu eens om. Zeg: ik ga lekker één glas heerlijke wijn drinken met een glas water ernaast, en daar ga ik ontzettend van genieten. En ik ga niet minder eten, maar met meer plezier het eten klaar maken en dan langzaam, liefst in gezelschap, aandachtig proevend, de maaltijd tot me nemen tijdens een gezellig gesprek met een muziekje op de achtergrond.  Niet minder tv kijken, maar meer voelen hoe heerlijk het is even een boekje lezen en dan vroeg te gaan slapen, wetende dat je morgen veel vrolijker wakker wordt. Minder loungen? Welnee, het is zo heerlijk rust gevend. Maar ga wat meer bewegen en dat hoeft niet altijd op de sportschool te zijn, wandelen is, als je frisse buitenlucht inademt, nog gezonder.

Ik heb voor al die negatieve goede voornemens wel een positief alternatief. Behalve voor het roken. Eén sigaret blijft er altijd één te veel. Dus helaas: stoppen met roken blijft erin, hoe moeilijk dat ook is. En dan maar die aai over je bol om je aan te moedigen.

Zelf begin ik het nieuwe jaar steeds met de volgende gedachte: als ik nu eens meer ga kijken naar de positieve eigenschappen van de mensen in mijn omgeving. Ik ga niet te snel oordelen over hun gewicht door stiekem te denken: “Oeps, wat ben jij dik geworden.”  En ik ga het al helemaal niet hardop zeggen. Ik zeg bijvoorbeeld: “wat zie je er gezond uit. Nu je een wat voller gezicht hebt zie je er veel jonger uit”. Als je probeert naar de positieve kanten van je vrienden en alle mensen waar je mee omgaat te kijken merk je dat je ook positiever tegenover jezelf staat.  Het krampachtige gaat eraf. Die paar kilo te veel vind je dan niet meer zo erg. Even opletten met eten, wat meer fietsen als je boodschappen gaat doen, of gewoon trappenlopen en het overgewicht verdwijnt als vanzelf. En die rimpels in je gezicht? Daar kun je botox in laten spuiten, of je verstopt ze onder make- up, of…je kijkt wat minder in de spiegel en lacht wat meer. Dat laatste help ook. Echt!

Je positieve instelling naar je medemens toe werkt bovendien op alle fronten. Als je echt belangstelling toont voor het werk dat iemand doet, voor de sport die hij zo enthousiast beoefent, het vrijwilligerswerk waar zij met hart en ziel aan bezig is dan krijg je een veel beter contact. Empathie heet dat tegenwoordig, nou, voor mij is intense interesse genoeg. Keek je altijd neer op dat vrijwilligerswerk? Dat wordt heel anders als je heel goed luistert wat ze allemaal doet. Vind je voetballen maar niks en is tennis dé sport voor jou? Luister intens en je zult geboeid worden door het verhaal van je vriend. Van hun kant zijn zij dan weer belangstellend naar de dingen die jij heel leuk vindt, maar anderen op het eerste gezicht niet. Hoe leuk kan vogeltjes kijken zijn? En golfen? Als je dacht dat het maar dom achter een balletje aanlopen is en dan zo nu en dan dat balletje een paar meter verderop slaan moet je eens heel goed luisteren als iemand gaat vertellen over zijn geliefde golfsport. Misschien ga je zelfs wel om en ga je zelf golfen.

De vorstperiode ligt nu definitief achter ons, we gaan de lente tegemoet. Laat dan ook de lente in je hart en in je gevoel losbarsten. Stel je in op positieve veranderingen. Het kan je alleen maar geluk brengen.

Sorry, the comment form is closed at this time.